Tutorial : Design your own tab menu [ photoshop ]

Assalamualaikum. XDDD

Hai. 

Harini saya mau kasi ajar macam mana mau kasi buat Tab sendiri.

Tak tau tab? Ishhh , niii .  


Haaaa , tuu . 

K. Let's start ! 

1 . File -> New ( Buat transparent! ) -> Ok

Tengok gambar gambar ni ok! Arahan ada dalam sana.  

2 . Pilih custom shape. 


Buat step 3,4,5,6. Yang tekan 'ALL' tu untuk memperbanyakkan lagi segala bentuk tu. :)



7. Pilih shape yang korang nak. :D
Tapi saya lagi suka bentuk tu, so saya pilih bentuk tu. :)




8 . Lepas pilih bentuk, letak lah. 

9 . Letak hiasan hiasan . 


Add text. Tekan huruf 'T' Di keyboard korang. Lepastu tulislah apa yang korang nak. ^_^


Belum siap lagi. 

Kita cantumkan semua layer menjadi satu.
Tak tahu macam mana?

Sambil menekan Shift click semua layers yang ada. 
Lepastu akan jadi macam ni kan .. 


Right click dekat mana mana layer lepastu pilih 'CONVERT TO SMART OBJECT' 

K Sudah? 

K now. press CTRL T. 
Lepastu drag dan kecil kan , letak kat hujung. 


" Oii , buat apa mau kasi kecil " 
Oiii ! Kalau kita letak kat atas ingat muat ka?? 
So mesti kasi kecil .

K now. Crop it using crop tool .



Dan jangan lupa save !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

FILE -> SAVE AS -> Formatkan Pic tu jadi PNG. 

*Nota ; Kalau laptop kamu tu kalau di tekan-tekan Save As tu tidak keluar apa apa ( tidak keluar pop-up) ,  Tekan FILE -> Save for Web And Devices lepastu setkan pada PNG. dan enter . 



kalau tak tahu macam mana nak letak kat atas body blog ( entah apa di panggil -.- ) Nanti saya buat tutorial . kekekekeekekkkkekeekkkkkkekkekekeke


Assalamualaikum ~ Byee tatatata . Kalau tidak faham atau ada sebarang pertanyaan sila hubungi saya di just tanya di komen okay. tata !


3 comments:

Blog Nurlaili Hanani said...

Sayang ku Runy *LOL*, guna photoshop apa? Photoshop bulu ayam (yang first version) or CS blablabla??

Khairun Neiysa said...

@Blog Nurlaili Hanani cs5

zulaika fauzi said...

Nak hias tab menu tu. Tekan apa?